Cara Melumpuhkan Fail Terkini di Windows 10

Windows 10 dilengkapi dengan antara muka yang mudah digunakan dan ciri keselamatan yang lebih baik daripada pendahulunya. Salah satu fitur baru yang ditambahkan di dalamnya adalah fitur " Fail yang Baru Dibuka " yang memaparkan fail yang baru dibuka pengguna di Penjelajah Fail. Walau bagaimanapun, ciri ini menimbulkan beberapa kebimbangan privasi jika lebih daripada satu orang menggunakan Komputer yang sama. Oleh itu, dalam artikel ini, kami akan membimbing anda dengan kaedah untuk mematikan ciri ini.

Bagaimana Melumpuhkan Fail Terkini di Windows 10?

Ciri "Fail Terkini" mungkin menjadi perhatian privasi bagi beberapa orang dan di sini kami akan mengajar anda cara menonaktifkannya secara kekal. Untuk melumpuhkannya, anda boleh menggunakan tiga kaedah yang disenaraikan di bawah.

Kaedah 1: Kosongkan Fail Terkini Secara Manual

Maklumat mengenai fail yang baru dibuka disimpan dalam bentuk data cache. Anda boleh mencari data ini dan menghapusnya secara manual dari semasa ke semasa. Untuk melakukan itu:

  1. Tekan kekunci " Windows " + " R " secara serentak untuk membuka Prompt " Run ".
  2.  Salin alamat berikut ke dalamnya
    % AppData% \ Microsoft \ Windows \ Terkini
  3. Klik " OK ", tekan " Ctrl " + " A " dan kemudian tekan " Shift " + " Delete " secara serentak.
  4. Klik " Ya " pada arahan.
  5. Semua "Fail Terkini" yang dipaparkan dalam Penjelajah Fail kini akan hilang.

Kaedah 2: Melumpuhkan melalui Editor Dasar Kumpulan

Sekiranya anda menggunakan versi "Pro" Windows 10, maka anda boleh mengakses Editor Dasar Kumpulan. Editor Dasar Kumpulan boleh digunakan untuk mengubah jenis tetapan apa pun untuk Windows 10. Dalam kaedah ini, kami akan mematikan sejarah fail yang baru dibuka melalui Editor Dasar Kumpulan. Ikuti langkah berikut:

Sekiranya anda menggunakan Windows Home Edition, langkau kaedah ini. Periksa kaedah Editor Pendaftaran, ia akan berfungsi sama dengan kaedah ini.

  1. Tekan " Windows " + " R " pada papan kekunci anda untuk membuka Prompt " Run ".
  2. Ketik perintah berikut di dalamnya dan klik " OK "
    gpedit.msc
  3. Klik pada pilihan " Konfigurasi Pengguna " dan kemudian pada " Templat Pentadbiran ".
  4. Pilih pilihan " Start menu and Taskbar " dan di panel kanan pilih pilihan " Jangan simpan sejarah dokumen yang baru dibuka ".
  5. Klik dua kali di atasnya dan periksa pilihan " Diaktifkan ".
  6. Klik " Terapkan " dan kemudian pada " OK ".

Kaedah 3: Melumpuhkan melalui Panel Kawalan

Cara lain untuk mematikan panel fail baru-baru ini adalah melalui Panel Kawalan. Untuk melumpuhkannya dari Panel Kawalan:

  1. Klik pada " Start Menu butang" dan pilih yang " Tetapan icon".
  2. Klik pada " Pemperibadian " dan kemudian pada " Mula " di sebelah kiri.
  3. Tatal ke bawah dan klik pada togol " Tunjukkan item yang baru dibuka di Jump Lists on Start atau Taskbar " untuk mematikannya.

Kaedah 4: Melumpuhkan melalui Registry Editor

Anda juga boleh mematikan sejarah fail terkini melalui Registry Editor. Sekiranya anda menggunakan kaedah Penyusun Dasar Kumpulan, maka Pendaftaran anda secara automatik akan mengemas kini nilai untuk ini. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan ini tanpa mengkonfigurasi Editor Dasar Kumpulan, maka anda perlu membuat kunci / nilai yang hilang agar ia berfungsi.

  1. Tekan kekunci " Windows " + " R " pada papan kekunci anda untuk membuka  dialog Jalankan . Kemudian ketik " regedit " dan klik " Ok " untuk membuka Registry Editor .

    Catatan : Pilih " Ya " untuk arahan UAC (Kawalan Akaun Pengguna) .

  2. Arahkan ke kunci berikut di tetingkap Registry Editor :
    HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer
  3. Sekiranya kunci " Penjelajah " tidak ada, anda boleh membuatnya dengan mengklik kanan pada kunci Dasar dan memilih Baru> Kunci . Namakan kunci sebagai " Penjelajah ".
  4. Pilih kekunci Explorer , klik kanan pada panel kanan dan pilih Baru> Nilai DWORD (32-bit) . Namakan nilai ini sebagai " NoRecentDocsHistory ".
  5. Klik dua kali pada nilai dan tetapkan data nilai ke " 1 ".

    Catatan : Data nilai 1 adalah untuk mengaktifkan nilai dan data nilai 0 adalah untuk melumpuhkan nilai.

  6. Setelah semua pengubahsuaian, pastikan untuk menghidupkan semula komputer anda untuk menggunakan tetapan yang baru dibuat.